Kuchnia. Miejsce, w którym posiłki są przygotowywane i spożywane. Kiedyś oddzielona od pokoju dziennego i zamykana, obecnie coraz częściej otwarta, jako przedłużenie salonu. Tym bardziej więc trzeba zadbać o jej estetyczną aranżację, ale i efektywną wentylację powietrza.
Elementy wyposażenia
Wśród sprzętów AGD przeznaczonych do kuchni za najważniejsze uważa się lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem. I jest to w zasadzie słuszne. To przecież dzięki nim przechowywane są produkty spożywczy i przyrządzane posiłki. Do tego dochodzi jeszcze taki sprzęt jak kuchenka mikrofalowa, która pozwala usprawnić i przyśpieszyć przygotowywanie dań – funkcja odgrzewania czy rozmrażania. Trudno więc wyobrazić dziś sobie kuchnię bez tych sprzętów.
Jednak na wyposażenie kuchni składa się znaczenie więcej sprzętów, o których też warto pamiętać. Jednym z nich jest okap, który odpowiada za jakość powietrza.
Jakość powietrza w kuchni
Trzeba bowiem pamiętać, że podczas gotowania w kuchni gromadzi się wiele oparów zanieczyszczających powietrze. Jednym z nich jest tłuszcz, który osiada na gładkich powierzchniach ścian i mebli, pozostawiając ciemne plamy bardzo trudne do usunięcia. W wyniku gotowania powstają też bardzo duże ilości wilgoci, która, pozostając w pomieszczeniu, w postaci skroplonej widoczna jest niemal na każdej powierzchni – najbardziej na szybach okiennych. Poddane działaniu wilgoci ściany i meble ulegają uszkodzeniu, czego konsekwencją mogą być nawet plamy pleśni. Na jakość powietrza w kuchni wpływają też wszystkie zapachy wytworzone podczas gotowania, które mogą rozprzestrzeniać się na inne pomieszczenia – głównie pokój dzienny, jeśli kuchnia jest otwarta na salon lub stanowi jego część tzw. aneks.
Okap wśród sprzętów
Wszystko to sprawia, że równie ważny co kuchenka czy lodówka jest okap. Mówią o tym wszystkie porady kuchenne np. . To dzięki niemu z pomieszczenia eliminowane są opary zawierające tłuszcz, zapachy i nadmiar wilgoci. Okap jest więc ważną częścią kuchennej wentylacji, a w zależności od przeprowadzonej instalacji pracuje w trybie otwartym lub zamkniętym. W pierwszym przypadku jest to tzw. wyciąg, który odprowadza zanieczyszczone powietrze z pomieszczenia na zewnątrz. Natomiast w drugim przypadku okap pracuje w funkcji pochłaniacza. Powietrze nie jest usuwane, lecz oczyszczane – zanieczyszczenia pozostają na wymienianych okresowo filtrach, a następnie powraca do pomieszczenia. Bez względu jednak na rodzaj, okap powinien znaleźć się w każdej kuchni, jako podstawowe jej wyposażenie.
Obecnie producenci dostarczają sprzęt o bardzo zróżnicowanym designie, dzięki czemu może być częścią aranżacji w dowolnych stylu. Okap może pozostawać widoczny, często jako element dekoracyjny wnętrza, jak również stanowić część zabudowy kuchennej.