Kuchnia z wyspą to w dzisiejszych czasach jedno z najbardziej pożądanych rozwiązań w aranżacji przestrzeni kuchennej. Nic dziwnego, że zdobyło sobie ono tak duże grono zainteresowanych. Odznacza się bowiem wyjątkową funkcjonalnością i ponadczasowym charakterem. O ile jednak aranżacja wyspy w dużym pomieszczeniu nie jest skomplikowanym zabiegiem, o tyle w małych kuchniach może stanowić nie lada wyczyn. Oto kilka wskazówek jak zabrać się za aranżację wyspy w małej kuchni.
Zamiast wyspy w kuchni, mała wysepka…
Przede wszystkim warto mierzyć siły na zamiary, a przynajmniej na dostępną przestrzeń. Jeśli pomieszczenie jest niewielkie wyspa w kuchni również powinna być stosunkowo mała. W takiej sytuacji nie powinniśmy kierować się jedynie pięknymi zdjęciami w popularnych magazynach wnętrzarskich i stawiać w pomieszczeniu pełnowymiarową wyspę. Nawet mała kuchnia z wyspą może wyglądać korzystnie i być funkcjonalna, jeśli wielkość wyspy dopasujemy do dostępnej przestrzeni.
… a może półwysep
Jeśli nasza kuchnia jest naprawdę wyjątkowo mała i nie widzimy możliwości zamontowania w niej dostępnej z każdej strony wyspy, możemy zdecydować się na umieszczenie w kuchni półwyspu. Czym jest półwysep? To rozwiązanie, które bardzo przypomina wyspę, jednak różni się od niej tym, że jeden bok nie jest dostępny, ponieważ przylega do ściany lub po prostu do kuchennej zabudowy. Półwysep to rozwiązanie dla pomieszczeń, gdzie wyspa w kuchni może zająć zbyt wiele cennej przestrzeni.
Kolorystyka ma znaczenie
Jeśli już zdecydujemy się na małą kuchnię z wyspą warto dobrze dobrać kolory. Choć często wydaje nam się, że kolorystyka ma w takich przypadkach drugorzędne znaczenie, nie jest to prawdą. Profesjonalni projektanci wnętrz potrafią zdziałać z małymi przestrzeniami prawdziwe cuda, jedynie przy użyciu odpowiednich kolorów i mądrze dobranych dodatków.
Warto pamiętać, że nawet mała kuchnia z wyspą może wyglądać stylowo i korzystnie, jeśli zastosujemy możliwie jak najwięcej jasnych kolorów. Takie barwy jak biel, jasna szarość i beż pomogą optycznie powiększyć przestrzeń. Unikać powinniśmy natomiast bardzo ciemnych kolorów, takich jak czerń, brąz czy granat. Jeśli chcemy mieć je w kuchni, powinny one jedynie stanowić drobne akcenty.
Jeśli nasza wyspa w kuchni ma nie tylko spełniać swoją rolę, ale także korzystnie się prezentować, nie można zapominać również o odpowiednim dobraniu stylistyki. Często dążąc do realizacji swoich projektowych marzeń wybieramy meble i dodatki jedynie pod względem koloru lub wielkości. Tymczasem dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której widać stylistyczną spójność.